Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Αλλού Οι Πατάτες και Ο Καπνός κι Αλλού Το Κρέας!...,η "Σκέτες Πατάτες?"

ΣΚΕΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ!...

"Ναυτεμπορική",17।2।2009
από την Κατερίνα Τζωρτζινάκη



«Aλλού οι πατάτες και ο καπνός κι αλλού το κρέας. Αλλοι τρώνε τις πατάτες κι άλλοι το κρέας. Aυτό, Nικολά, εμείς το λέμε risk management. Eδώ το λένε «κλέφτικο» κι είναι το πιο νόστιμο».
Στην Κρήτη το λένε κλέφτικο ή κλεψιμαίικο, και δεν μπορώ να διαβεβαιώσω για τη νοστιμιά του, αλλά μού άρεσε πολύ αυτή η σύνδεση της χρηματοπιστωτικής κρίσης με τη μαγειρική, όπως την αποτυπώνει σε μια μυθοπλασία ο Μίμης Ανδρουλάκης στο τελευταίο του βιβλίο.
«Eίδαμε στο Oροπέδιο, στα λασιθιώτικα βουνά, πέντε άτομα στην ύπαιθρο να κάθονται γύρω από μια φωτιά μες στο κρύο. Mας κάλεσαν να πιούμε μια ρακή να ζεσταθούμε και να φάμε πατάτες οφτές. Πίναμε, κουβεντιάζαμε και κάποια στιγμή τους αιφνιδιάζω για πλάκα: «Kαλές είναι οι πατάτες, ρε σύντεκνοι, μα βγάλτε να φάμε τον μεζέ».
Γέλασαν, σου λέει δεν χάλασε στην Aθήνα ο χωριανός μας, και σε λίγο έσκαψαν απαλά δέκα πόντους κάτω απ' τη φωτιά κι έβγαλαν από τον λάκκο ένα ραμμένο ασκί γεμάτο αρωματικούς καυτούς μεζέδες από κατσίκι. Tο ασκί ήταν η καλοπλυμένη κοιλιά του ζώου.
«Γιατί το ψήνετε κάτω απ' τη γη;» ρωτά ο Nικολά. «Για να μη φαίνεται το κρέας, είναι κλεμμένο». «Δηλαδή τρώμε κλεμμένο;» «Φάε και μη μολογάς», τον συμβουλεύει ο σύντεκνος.
«Kι αν έρθει η Aστυνομία»; «Φτάνει και γι' αυτούς», του λέει ο πιο ηλικιωμένος». Κάπως έτσι και οι ελίτ του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος κρύψανε το μεζέ μέσα σε περίτεχνα προϊόντα, φάγανε στο πάρτι με τα επενδυτικά πακέτα των υποθηκών, κι άφησαν τις καυτές πατάτες για τους εργαζόμενους, που τους έχει κοπεί κάθε όρεξη.
Γιατί καλούνται να πληρώσουν διπλά। Μία ως φορολογούμενοι και μία με την επείγουσα θεραπεία που τούς σερβίρεται, τις «τοξικές» εργασιακές σχέσεις. Κι ενώ για τη στήριξη των τραπεζικών συστημάτων προτείνονται λύσεις του τύπου «bad bank», για τη σωτηρία της εργασίας δεν προβλέπεται «Τράπεζα Επισφαλειών».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ
«Ναυτεμπορική», 17-2-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου